Пейзажна фотография

Пейзажна фотография

/

Първи стъпки


Най-доброто време за снимане е сутрин, малко преди и след изгрева на слънцето (или вечер, малко преди и след залез). От една страна светлината е по-мека, пада странично и осветява добре обектите. От друга страна въздухът сутрин е по-чист и видимостта е по-добра. По обяд е най-неподходящото време за снимане на пейзажи, светлината пада отгоре, сенките са много неприятни, плътни, а контрастите са прекалено силни. Разбира се, значение имат сезонът, географската ширина, надморската височина и т.н.При снимане на пейзажи, ако условията ви позволяват - затворете диафрагмата. Затворената диафрагма дава по-голяма дълбочина на рязкост. Така обектите от предния, средния и задния план ще бъдат на фокус, и в кадъра ви ще излязат повече детайли. Най-добрите резултати са на бленда около 8-11. При такива бленди и най-евтините и нискокачествени обективи дават добри резултати по отношение на рязкостта. При много затворени бленди, 22-32, изображението започва да “омеква”, поради дифракцията на светлината. Ако апаратът ви няма ръчни настройки, нагласете иконката на режим "landscape".Една от отличителните черти на пейзажната фотография е безкомпромисното качество на изображението (в чисто технически план).

5-те основни правила при пейзажната фотография


1.Диагонални линии


Чрез две диагонални линии, които се събират във фокуса на вашата снимка, понякога може да получите още по-добри резултати.


2.Геометрични фигури


Два обекта могат да бъдат разположени симетрично от двете страни на снимката, и един да се намира на по-централно място.Те образуват триъгълник и така ще се създаде истинско чувство на баланс и хармония.


3.Правилото на третините


За да използвате правилото на третините, разделете мислено снимката на девет равни квадрата с две хоризонтални и две вертикални линии, както позиционрате ключовите елементи на снимката в пресечната точка на тези линии. Това ще даде баланс на снимката и ще привлече окото на зрителя към основните точки.


4. Рамкирайте своите снимки


Когато правите пейзажна снимка, вие искате цялата снимка да бъде интересна, дори и по краищата. Един от начините за това е "рамкирането" на снимката, като заснемете обектите около ръбовете.


5.Предният план е важен


При избора на обект за преден план, той не трябва да бъде натрапчив - не забравяйте, че ние не искаме това да е основен обект. Това може просто да са някои камъни, храст, пътека или каменен стълб. Или се наведете надолу, за да използвате земята, за да добавите интересен преден план към вашия пейзаж.

Любопитно

Любими сайтове